Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marie Aichner

Funktionärer

27 MAR 2019 12:46
Välkomna till Drottning Kristinas Ritt!
  • Skapad: 27 MAR 2019 12:46

För att det överhuvudtaget ska kunna bli en tävling behövs just Du som funktionär! Även om du inte kan distansen som gren, så går det finfint att vara funktionär, då grundkravet endast är att du kan klockan och att skrivkunskaperna sitter där de ska! :)

Till ritten i Kungsör behövs det något färre funktionärer totalt sett än till ritten i Sala, och det beror främst på att tävlingsformen är en annan och i och med detta kan vi slå ihop funktioner. Istället för att ha en plats vardera för start, ankomst, uttid och mål, så kan dessa vara på samma ställe. Jättepraktiskt!

Vad gör man då? Om vi börjar i starten så väljer ryttarna själva när de vill starta inom ett givet tidsintervall. Ni noterar starttiden på ett papper, och när alla har startat lämnar vi över pappret med starttiderna till sekretariatet som lägger in dessa tider i tävlingsprogrammet.

När ryttarna ridit slingan och kommer tillbaka och passerar ankomsttiden, så noterar ni denna tid, och ryttarens startnummer, då ryttaren passerar linjen på två ställen; dels på en lapp som ni ger till ryttaren/medhjälparen och dels på ett papper som ni behåller. Denna notering ligger sedan till grund för när ni ska släppa iväg ekipaget på nästa slinga igen, vilket är en timme efter de har kommit över ankomstlinjen.

När ryttarna kommer tillbaka igen efter andra slingan, alltså för målgång, så noterar ni återigen tiden för målpassagen på en lapp som ryttaren får, och även på ert papper över alla målgångar. Det blir som en backup om någon tappar sin ryttarlapp.

Antal funktionärer vid denna position (start, ankomst, uttid, mål): 3-4 st.

Vad gör man då i intiden, alltså där ekipagen går in till veterinären? Jo, när ryttaren passerar linjen in till veterinärgrinden, så noterar ni tiden på ett backup-papper, samt noterar tiden på den lilla lappen ryttaren fått vid ankomstiden. Denna lilla lapp ger ni sedan tillbaka till ryttaren som ger den, och veterinärkortet till veterinärens skrivare.

Antal funktionärer vid denna position (intid): 2 st

Vad gör då veterinärskrivaren? Den tar emot veterinärkortet och tidslappen från ryttaren, och för över tiderna från den lilla lappen till veterinärkortet och dubbelkollar att det inte har gått över 20 minuter mellan ankomsttiden och intiden. Veterinären kommer tala om för er vad ni ska skriva i de små rutorna, det anges A, B, C och i vissa fall 1, 2, 3. Pulsen anges i antalet slag. När besiktningen är klar så ger ni, om hästen är godkänd, veterinärkortet tillbaka till ryttaren, men behåller den lilla tidslappen där det enda ni behöver ange är pulsen. Lappen ska sedan in till sekretariatet för registrering i tävlingsprogrammet.

Om det är mer än 20 min mellan ankomsttid och intid, så vinkar ni till er en domare, men hästen ska besiktas ändå.

Antal veterinärskrivare: 3 st

Att vara funktionär är ett jättebra sätt att få lite koll på hur en distanstävling fungerar, så om du känner att du är nyfiken men inte riktigt vågar ställa dig på startlinjen än, så är det här ett prima tillfälle att få lite kunskap och dessutom få träffa andra som är distansintresserade! Vi ser dessutom till att ni inte går hungriga under dagen.

Skribent: Katarina Mungsgård
Epost: This is a mailto link


Susanne WidnerKrafftHööksSätra BrunnSkultuna Messingsbruk
Nisch Häst

Postadress:
Mälardalens Distansryttarförening - Ridsport
Katarina Mungsgård, Porfyrvägen 28
72594 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info