Hoppa till sidans innehåll
Mia och Karin Edsbyritten 2012

Hur går det till?


Distansritt är en gren inom SvRF som sätter uthålligheten hos häst (och ibland ryttare) på prov. Den kortaste tävlingsdistansen är 50 km och den längsta är mästerskapsdistansen 160 km på en dag.

 

Nu är det ju så att det kan kännas lite förvirrande med veterinärgrindar och besiktningar o allt möjligt som hör till en distansritt och därför arrangerar vi en Pay and Ride! Allt för att du ska få möjlighet att prova på vår gren under lugna former!

 

Här är tanken att du ska få lite "kött på benen" innan du kommer hit till tävlingsplatsen, så kanske vi kan räta ut en del frågetecken på förhand!

En Pay and Ride är ju en träningstävling, inte en regelrätt tävling, och därför gäller inte de formella krav som SvRF har på licenser, grönt kort eller tävlingsbok (även kallad gula boken). Att tänka på är att det är ens egen försäkring som gäller, om olyckan skulle vara framme. Vi vill även att din häst är korrekt vaccinerad och fem år eller äldre.

 

 

Innan tävling

Packa kan vara bra att göra med lite framförhållning. Vad kan vara bra att ha med sig när man ska på en distansritt?

Några hinkar för vatten, mat och tvättvatten. Svamp och kanske en svettskrapa.

Se till att din utrustning är hel. I distansritt får du använda vilken sadel som helst, engelsk, bladsadel, western, bomlös - vilketsom går bra, huvudsaken är ju att den passar din häst och dig. Betslingen är även den fri, inom TR I gränser. Benskydd, om din häst verkligen behöver det.

Foder är bra att ha med, lite kraftfoder och hö. Hästar på en distansritt tycker ofta att grannens är godare, så det är ofta lite "byteshandel" på tävlingsplatserna.

Handduk, kanske både till dig o hästen.

Vattendunk med vatten - ibland dricker de bättre av hemmavatten.

Bland din egen utrustning är hjälmen det viktigaste att ha med!

En filt att täcka hästen, om det råkar bli kallt.

Klocka är jättebra att ha, det är ju en del tider att hålla iordning på i distansritt!

 

 

Mot Pay and Riden!

Vägbeskrivning finns på hemsidan, kan vara fiffigt att skriva ut den och ha i bilen! Sista biten mot tävlingsplatsen är det skyltat med "Distansritt".

Tänk på att komma i god tid till tävlingsplatsen! Allt tar lite längre tid än vad man trott, något kan gå galet och då, och även annars, är det bra att ha lite extra tid. Två timmar innan start brukar vara en tidsram som många har.

 

När du anländer till tävlingsplatsen, parkerar du enligt anvisning. Därefter går du till vårt sekretariat och anmäler dig. I sekretariatet får du besiktningsprotokoll, karta, nummerlapp och lite ytterligare information. Hade det varit riktig tävling, hade du haft med pass och gul bok för uppvisnade av vaccinationer. När du har anmält dig,  får du lasta ur din häst ur transporten. När du lastar ur, ska hästen ha träns på sig. När hästen och du känner dig redo, kanske behövs det betas lite, gå på toa? tar ni er till vår besiktningsfunktionär.

 

Förbesiktning

Innan du får starta måste hästen besiktigas. På tävling är det en veterinär som gör det, men då detta är en träningstävling har vi en besiktningsfunktionär som utför besiktningen. Till besiktningen ska du ha ditt besiktningsprotokoll med dig och ha nummerlapp på dig. När du kommer till besiktningen ställer du upp din häst, och enklast står du framför hästen.

Först kommer din hästs puls att kollas. Maxgränsen för pulsen är 60 slag per minut. Efter detta kollas rygg och ben för ömheter, sår. Vi öppnar hästens mun lite och trycker på tandköttet. Vi nyper lite i hästens hud på halsen. Sedan ber vi dig att springa med din häst. Fram och tillbaka ca 40 meter. Spring vid hästens sida med ganska lösa tyglar, sakta av när du närmar dig vändningen, vänd till höger och spring tillbaka. Funktionären kommer att fylla i ditt besiktningsprotokoll och är allt ok, får du starta.

 

Ryttarmöte/ bangenomgång

På detta möte, som är obligatoriskt, får du reda på utifall det finns några speciella svårigheter utefter banan, om det finns obligatoriska skrittsträckor, eller annat som kan vara bra att veta. Hur banans markeringar ser ut visas. Om det finns tidsgränser, talas de om vilka det är. Ryttarmötet är ett bra tillfälle för frågor!

 

Start!

Nu är det snart dags för start, och då är det givetvis bra att värma upp din häst lite innan. Rid fram och titta på var starten är och vart banan tar vägen direkt efter start. Vid startlinjen kommer det att finnas en klocka med tävlingstiden och en funktionär som ropar ut hur lång tid det är kvar till start.

Starten på distansritter är gemensam. Ibland kan gruppstart förekomma, på tex Pay and Rides och Clear Rounder. Från dess att startsignal har givits, har du 15 minuter på dig att ta dig över startlinjen. Du kan alltså välja att vänta med att starta, för att hålla din häst lugn eller av annan anledning.

Startlinjen är utmarkerad med vit och röd skylt.

 

Banan

Karta över slingan du ska rida publiceras här på hemsidan någon vecka innan tävlingsdagen. Då kan du se hur det är tänkt att ni ska rida och fundera på ifall någon medhjälpare ska komma och möta upp er längs banan och i så fall var.

Hos oss kommer banan att vara utmärkt med vita skyltar med pilar samt snitslar. Dessa sitter alltid på höger sida av ridvägen och snitslarna är fastsatta i naturen med klädnypor. Det kan ju finnas andra snitslar i samma färg uppsatta, så då kan det vara bra att veta hur de är uppsatta. I korsningar kommer det finnas en skylt med pil på i riktningen du ska rida. Efter varje sväng kommer det att finnas en "bekräftelse-snitsel", som talar om för dig att du är på rätt väg. Om det är en lång sträcka "bara rakt på" så kommer det att finnas snitslar längs den vägen då och då, bara för att tala om att du är på rätt väg.

Där det är obligatorisk skritt, är det utmarkerat med en vit skylt med texten "skritt". Där det är fri fart igen markeras detta med en skylt "skritt upphör".

Andra markeringar på banan är 10 km och när det är en km kvar till mål.

 

Alla markeringar sitter alltid på höger sida!

 

Mål!

Härligt! Ni har tagit er runt banan! Men det är ju inte riktigt slut än...

När du har passerat mållinjen, så hämtar du en post-it lapp med din målgångstid på av funktionären som sitter vid målgången. Denna måste du hålla ordning på, och på tiden! 20 minuter har du på dig att komma till det som heter "in-tid" - det ställe som du går in till besiktningsveterinären.

Vad ska du använda dessa 20 minuter till? Sadla av och ta av eventuella skydd. Tvätta bort en del grus och svett från hästen. Kontrollera puls, kan vara svårt så det är något att öva på hemma! Stetoskop eller pulsmätare är ju självklart enklast, men det går även att känna pulsen på insidan av hästens ganasch eller lägga örat mot hästens kropp precis bakom vänster framben. Ibland måste man kyla hästen med vatten för att få ned hästen i puls. Att promenera långsamt brukar hjälpa hästen att gå ned i puls, medan äta oftast höjer pulsen. Ibland måste de bara få kissa...

Den här banan har inget upplopp. Det finns ju på riktiga tävlingar, men här tar vi det lite piano :)

 

In-tid och slutbesiktning

När du känner att hästen nog är nere i puls, och inom de 20 minutrarna från målgången, går du fram till besiktningsområdet igen. Där finns en skylt som det står "In-tid" på och där finns en funktionär som du lämnar ditt besiktningsprotokoll och post-it lapp till. Funktionären kommer att föra över mål-tiden till ditt besiktningsprotokoll, samt notera in-tiden. Sedan tar du med dig besiktningsprotokollet till nästa funktionär, som genomför en likadan besiktning som innan start. Även nu är pulsens maxgräns 60 slag per minut.

 

Tumme upp? Grattis till din godkända ritt! Ge din häst o dig själv en stor klapp och vill du ha rosett? Det finns givetvis att köpa!

Ps. Glöm inte att lämna tillbaka nummerlappen!

Uppdaterad: 19 JUL 2017 09:24 Skribent: Katarina Mungsgård
Sponsorer 2021Sponsorsida 2

Postadress:
Mälardalens Distansryttarförening - Ridsport
Katarina Mungsgård, Porfyrvägen 28
72594 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: malardalens_drf@hotm...

Se all info